O PROJEKCIE

2O2A6991

Celem projektu jest wykorzystanie żywych komórek drożdży Y. lipolytica i D. hansenii oraz pozyskanych z nich enzymów i toksyn killerowych do otrzymywania handlowych preparatów przydatnych w przemyśle żywnościowym, paszowym i agrotechnice.

Uzyskane w toku realizacji projektu produkty, to zarówno komercyjne formy, stale i płynne, enzymów hydroliytycznych wydzielonych z drożdży Y. lipolytica, jak i otrzymane przy ich udziale hydrolizaty białek i tłuszczu mleka. Komórkowe preparaty drożdży D. hansenii lub pozyskane z nich ekstrakty zawierające toksyny killerowe wykorzystane zostaną do przygotowania preparatu przeciwgrzybicznego stosowanego w przemysłowych uprawach jabłoni, winorośli i truskawek.

Przedmiotem podjętych w projekcie badań będą zewnątrz- i wewnątrzkomórkowe preparaty enzymatyczne wydzielone z drożdży Y. lipolytica, jak i otrzymane przy ich udziale hydrolizaty białek i tłuszczu mleka, wykorzystywane w przemyśle żywnościowym i paszowym. W projekcie zaplanowano również uzyskanie preparatu zawierającego toksyny killerowe z drożdży D. hansenii, wykorzystywanego jako ekologiczny środek przeciwgrzybiczny w rolnictwie.

Rezultatem projektu będzie wdrożenie w działalności gospodarczej Konsorcjanta Biznesowego nowego produktu opartego na wykorzystaniu żywych komórek drożdży Y. lipolytica i D. hansenii oraz pozyskanych z nich enzymów i toksyn killerowych do otrzymywania handlowych preparatów przydatnych w przemyśle żywnościowym, paszowym i agrotechnice.

Projekt realizuje cel główny Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, jakim jest „rozwój polskiej gospodarki w oparciu o innowacyjne przedsiębiorstwa”.


 

ZADANIA BADAWCZE
1. Opracowanie optymalnych warunków biosyntezy i utrwalania enzymów hydrolitycznych z drożdży Y. lipolytica
2. Przygotowanie handlowych preparatów enzymatycznych z drożdży Y. lipolytica
3. Opracowanie optymalnych warunków otrzymywania funkcjonalnych hydrolizatów białek i tłuszczu mleka przydatnych w przemyśle żywnościowym i paszowym
4. Otrzymywanie handlowych hydrolizatów białek i tłuszczu mleka przydatnych w przemyśle żywnościowym i paszowym
5. Opracowanie optymalnych warunków biosyntezy i utrwalania toksyn killerowych z drożdży D. hansenii
6. Otrzymywanie ekologicznego preparatu przeciwgrzybiczego do stosowania w rolnictwie, na bazie toksyn killerowych z drożdży D. hansenii